tirsdag 12. september 2006

Løgn, forbannet løgn og statistikk. Hilsen Universitetet i Bergen.

Undersøkelser viser at det nordmenn er mest glupske på i media, er reportasjer der undersøkelser viser en eller annen aldeles perverst idiotisk forvrengt slutning ut fra noe en eller annen undersøkelse viser. Og en av temaene vi er mest hissige på å lese hva undersøkelser viser om, er våre dagers skrekkelige verkebyll: SKILSMISSEN (kors deg fort tre ganger).

For ikke mange år siden var begrepet "Nøkkelbarn" ganske betent. Det var ikke bra å være "nøkkelbarn". Det betød at du kom hjem til tomt hus etter skolen med en nøkkel i en snor rundt halsen. Det var selve kjennetegnet på en ulykkelig barndom og et dårlig hjem: Foreldrene var nemlig Dobbeltarbeidende. Det var ikke bra å ha Dobbeltarbeidende Foreldre. Da var man overlatt til seg selv store deler av dagen og henfalt fort til eksperimenter med alkohol, fyrstikker og glansede magasiner. Jeg regner med at undersøkelser viste at Nøkkelbarn med Dobbeltarbeidende Foreldre gikk i hundene ganske raskt etter fylte elleve år.

Det har imidlertid vist seg at Nøkkelbarna har overlevd. Nå sitter de antakelig som post doc.-stipendiater på Universitetet i Bergen alle sammen, og forsker på SKILSMISSEN (kors deg fort tre ganger), som er like gruoppvekkende som det i sin tid var å ha Dobbeltarbeidende Foreldre.

Undersøkelser viser både dette og hint om SKILSMISSEN (kors deg fort tre ganger), for eksempel hvordan det går med mor etter SKILSMISSEN (k.d.f.t.g.), hva skjer med pengene, hva skjer med far og aller viktigst: hva skjer med ungene.

Ofte er det Frode Thuen som synser og mener om hvordan det går med oss etter SKILSMISSEN (k.d.f.t.g.), men denne gangen er det vår mobbevenn Dan Olweus og hans kumpan Kyrre Breivik.

Dan og Kyrre har funnet ut at barn som bor hos far etter en SKILSMISSE (ditto) går på dunken: De bruker mer alkohol og narkotika enn de som vokser opp boende fast hos mor, de har mer utagerende, voldelig og problematisk atferd, de røyker og er i det hele tatt tre-fire ganger så utstatt for å gå til helvete med Croc-sko enn barn som vokser opp i et Godt Hjem (dvs. med lykkelig gifte foreldre.)

Dette er en ganske dristig konklusjon. Ifølge Aftenposten (som bekvemt nok ikke vedlegger link til noe dokumentasjon fra UiB, slik at man kan lese selv om det er så ille fatt som de påstår) inkluderte undersøkelsen 2550 unger fra 7-9.klasse, og av disse var det 40 familier som var så ulykksalige at de bestod av en far og barn. " Resultatene kan bli påvirket av det", medgir vår venn Kyrre.

Nei jassågitt?

Disse 40 gikk det åpenbart så elendig med at Kyrre og Dan feiende flott kan fortelle Aftenposten (og enda med tabloid på Tekst-TV, som må korte seg i fatthet. Det sto det å lese at barn som vokser opp sammen med far blir narkomane, punktum) at det åpenbart er en så sterk korrelasjon mellom å bo hos far og å ende i rennesteinen at det ikke er verdt å prøve.

På vegne av alle fedre i Norge: Hjertelig takk, Kyrre og Dan!

La oss rekapitulere: Av alle omsorgsdelinger i landet ender 90 % med at barna blir boende hos mor. Rettsvesenet favoriserer mor, fagfolk favoriserer mor, familie øvrig favoriserer mor. Organisasjoner som Foreningen 2 foreldre er ikke dannet fordi det er lett for skilte fedre å få nok samvær med ungene sine, skjønneru.

Derfor er det helt ypperlig for skilte mødre som samler argumenter for å hindre fedre samvær, med slike ekstremt tendensiøse slutninger. Nå skal du høre: Siden det nærmest er automatisk at mor får hovedomsorg for barn ved en skilsmisse, skal det ekstremt mye til at far får den. Da må mor være helt ubrukelig, gjerne med rus eller psykiske problemer, helst begge deler. Og da er det overveiende sannsynlig at far også strever litt, og at ungene kanskje vokser opp i en klima der slike problemer som her omtalt, kan oppstå. Og det er ikke store hjelpen å få fra mor, hun har nok med sitt.

Dersom andelen fordelingssaker som ender med at far får hovedomsorgen øker, vil også andelen barn som har en helt vanlig oppvekst i den gruppen også øke. Og husk: utvalget i denne undersøkelsen var 40 familier av en gruppe på 2550 barn. Det er sikkert interessant, men det er slett bruk av resultater og statistikk å smelle dette opp i media som nok en av de grusomme følger av SKILSMISSEN (etc etc).

A propos er Dan Olweus samme mann som gjorde en Undersøkelse som viste at gutter som drev med kampsport ble voldelige. Dan liker enkle konklusjoner og fenomener som går hjem i redaksjonene, som man kan huffe seg over. Dan er nok en ekte kulturpessimist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar