tirsdag 28. mars 2006

Uhellig allianse

Den største religiøse minoriteten i Egypt er de koptiske kristne, en ortodoks form for kristendom som ifølge tradisjonen ble grunnlagt av apostelen Markus i det første århundre. 10 % av Egypterne er koptere, eller omtrent 15 millioner mennesker. Ganske stor gruppe til en minoritet å være. Min befatning med dem har begrenset seg til et besøk i det koptiske bydelen i Kairo, med "Den Hengende Kirken som et høydepunkt. Det mest interessante med den var det enorme utvalget i suvenirbutikken. I tillegg til flere kaffekrus med motiver som St Georg og dragen, Jomfru Maria, Jesus og uidentifiserte gamle patriarker kjøpte vi Wunderbaumer med bibelsitater skrevet på arabisk, flere gamle patriarker og en liten arabisk kjerub med med vinger.
St Georg er en populær helgen i koptisk tradisjon, og en av de mest kjente gamle kirkene i Kairo er viet til ham. Vi besøkte både den og det koptiske museet, som blant annet har en fabelaktig håndskriftsamling, med Thomasevangeliet fra Nag Hammadi-funnet som en av juvelene.


Man fikk ikke som turist inntrykk av at det var problematisk å være kristen i Egypt. En av de generelt ekle selgerne som prøvde seg på oss forsøkte endatil å selge på at han var kristen, og viste oss korset han bar rundt halsen. Vel, Gud velsigne deg, kompis, men nå har vi alle de Nefertiti-figurene vi kan bære, takk.

Ved litt surfing har jeg imidlertid fått inntrykk av at kopterne, spesielt etter det egyptiske militærkuppet i 1952, har blitt behandlet dårligere og dårligere av egyptiske myndigheter og av de fanatiske muslimene. Denne bloggen har noen eksempler på at klimaet har blitt tøffere, blant annet ble en koptisk nonne stukket ned av en forskrudd ung islamist i fjor.

Det er ikke vanskelig å ha sympati med forfulgte religiøse minoriteter, men det er synd at motsetninger fort blir polarisert på den måten at alle politiske og kulturelle perspektiver og grupper havner på enten den ene eller den andre siden i en konflikt de i utgangspunktet var nøytrale i. Det virker som websiden til "The persecuted copts" har en viss amerikavennlig dreining, noe man blir mer sikker på hvis du legger merke til banneret øverst på siden, med en link som fører til denne annonsen....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar