fredag 3. mars 2006

Hellig vrøvl

Følg med i den ultraviktige rettssaken mot Dan "Davinci Code" Brown, der forfatterne av den fantasifulle og påfallende uvitenskapelige "Holy Blood, Holy Grail" kommer i en knipe de har plassert seg selv i: Deres bok ble skrevet som og presentert som "vitenskap", på samme måte som Erich von Däniken var "vitenskap". Men man kan ikke saksøke noen for plagiat bare fordi de har brukt din forskning. Er boken din fiksjon, derimot, da er det plutselig plagiat dersom noen andre skriver noe som åpenbart er hentet fra ditt arbeid.

Vanskelig. Hvis Leigh og Baigent skal ha noen plagiat-sak mot Brown, må de samtidig innrømme at "Holy Blood, Holy Grail" er fri fantasi og diktning - altså skjønnlitteratur. Men da mister de samtidig aller siste rest av skinn av at oppkoket deres er vitenskapelig fundert.

Brown har strengt tatt ikke påstått at "Da Vinci Code" er vitenskap, men samtidig har han gjort det likevel ved å være så intenst dum at han innleder boka med et forord der han bedyrer at faktagrunnlaget er vanntett; at Priory of Sion finnes og en hel del annet som er tilbakevist for lenge siden, for den oppsøkende leser.
Og enhver som har lest "DVC" tolker ham dithen at han også står inne for påstandene i historien når han først tar seg bryet med å understreke at organisasjonene og de historiske hendelsene han bruker er heeelt sanne. Det er som om Ibsen skulle innledet "Peer Gynt" med at "Dovregubbens eksistens er bevist. Det følgende er basert på virkelige hendelser."


Så på den ene siden har vi en middelmådig og opp-hypet klisjémaker som har gjort store penger på spikersuppe av gamle konspirasjonsteorier, og på den andre har vi to ikke fullt så styrtrike kompiser som kladdet sammen litt krypto-historie på åttitallet og nå ikke er helt enige med seg selv om de skal innrømme fullt ut at det var mest fri fantasi, men da vil de ha sin del av kaka.

Dårlig trekk hvis gutta skal tviholde på at tøyse-historien deres er "vitenskap", men sikkert et godt trekk nå som forlaget deres gir ut boka på nytt.

Ellers fantaserer avisene om at dersom Brown taper, kan DVC bli trukket fra butikkene og filmen kan bli stoppet.

Å nei! Si at det ikke er sant!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar