fredag 25. juli 2008

Budapest

Da har vi vært fire dager i Budapest, og er såre fornøyd. Stor by, monumental, storslåtte bygg. Vakkert beliggende ved Donau, med Buda på den vestre bredden, med gamleby og slott, og Pest på den østre, der alt annet lå. Men ikke egentlig, det var kanskje der vi var mest.



Utsikten fra hotellrommet omfattet det enorme parlamentsbygget, den største bygningen i Ungarn og praktfullt opplyst om kvelden.

Bøker, musikk og noter er spesielt billig i Ungarn, men på den annen side var det meste billig. Den ungarske valutaen forint var verdt omtrent 1/30 av en krone, noe som gjorde alle tall på prislappene astronomiske. Hvis en middagsrett kostet 4000 forinter, var det likevel bare 120 kroner. Altså, gang summen i forinter med 3 og så har du prisen i norske øre.

Maten var utmerket. og ikke minst gulyás (gulasj) som var allestedsnærværende der vi turister ferdes. Men den ungarske gulasjen var en deilig smakfull kjøttsuppe med storfekjøtt og grønnsaker, ikke helt ulikt russisk Solyankasuppe. Ellers var det mye gås og and, noe som gleder oss som liker stekt gakkgakk.

Når det gjelder drikke er det tydelig at Ungarn er et vinland. Jeg gledet meg til å smake ekte Tokaji Aszu, som liksom er kongen av søte hvitviner. Selvdagt mulig å få på polet, men jeg hadde nå engang ikke smakt den før. Så vidt jeg forstod på min hulde viv var de vanlige hvite ungarske vinene også gode. Og så har de en haug med morsomt brennevin og likører, blant annet denne ferskensaken som ikke har noe med amerikanske presidentkandidater å gjøre.



"Barack" betyr altså fersken på ungarsk, forstod jeg etter hvert.
Det man ellers prøver å selge turister er broderte duker, skorter og dilldall, masse tynt porselen og glass og de evinnelige matriosjka-dukkene, som du finner over hele øst-Europa, med ansiktene til sovjetledere, fotballspillere eller paven. Eller kanskje du heller vil ha Jesus-egg?




Som f. eks. Praha har Budapest også et museum om sovjetregimet og kommunist-tiden. I Budapest heter det "House of Terror" og var virkelig et flott sted, det vil si skremmende og forferdelig. Ungarn hadde nemlig også en nazistregjering den siste delen av krigen, og den regjeringen var selvsagt mer enn behjelpelige med å ekspedere så mange jøder som mulig til nazistenes utryddelsesleirer. TIl sammen greide de å myrde én million ungarske jøder, det vil si en sjettedel av alle jøder som døde under Holocaust. Men det meste av museet var viet kommunistdiktaturet, og spesielt opprøret i 1956. Hvis du må velge ut et lite antall steder å besøke i Budapest, vil jeg likevel anbefale "House of Terror". Det blir også sterkere av at gården det ligger i var hovedkvarteret til det beryktede og brutale hemmelige politi under kommunistregimet. Torturcellene og galgene i kjelleren taler sitt tydelige språk om hvordan det gikk med ungarske borgere som kom i sovjetstatens og kommunistlakeienes søkelys.

Den store synagogen i Budapest er nok den flotteste i Europa, og denne skjorten som de solgte utenfor, vitner om at tross alt kan jøder ha en viss selvironi.



Hadde det ikke vært for at folk her heime garantert hadde misforstått og trodd at jeg gjorde narr av det utvalgte folk hadde denne blitt med hjem i kofferten. I stedet tok jeg en med "I don't roll on shabbas", noe som visstnok er et sitat fra "The Big Lebowski".

Men Budapest er nå er spennende, livlig handelsby med kultur og historie hvor enn du snur deg. Det er alltid litt fattgslig å tenke på Norge når jeg reiser i land med så rik kulturhistorie og med så mange mektige kongedynastier på tronen. Ungarn har, som de fleste andre sentral-Europeiske nasjoner, vært delt og hersket over av mange andre i store deler av sin historie. Habsburgene styrte landet fra 1526 til den første verdenskrigs slutt i 1918.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar