søndag 26. februar 2006

When in Rome

Man har altså lært følgende om Roma og dens innbyggere i løpet av vinterferien:

1. Romerne ferdes med paraplyer på fortauene på samme måte som de gjør med kjøretøy i trafikken: Med sitt eget og andres liv som innsats, men det går merkelig nok oftest bra. Det er ikke noe alternativ for en romer å bruke regnjakke. Han vil ikke bli sett død i en, langt mindre de heslige "allværsjakkene" i skrikende farger som man alltid kan gjenkjenne en nordmann på, hvor som helst i verden.

2. Romerske biler er mikroskopiske, og de er overalt. På grunn av sitt diminutive omfang kan de parkeres i hvilke som helst vinkel på hvilket som helst sted, og de blir de også. Langt de fleste bilkøer man ser langs gatene er i virkeligheten parkerte biler. På samme måte kan det ofte se ut som man går forbi en scooter-forretning på grunn av det store antallet scootere langs fortauet, men de er altså også bare parkert.

3. En romer foretrekker å stå og drikke kaffe. Ikke bare fordi det ser kulere ut, men da er også kaffen billigere enn om du skulle komme til å sette deg ned og drikke den.

4. T-banen er alltid full. Uansett tid på døgnet.

5. Helt i tråd med det jeg trodde fra før er grappa skrekkelig vondt.

6. Helt i tråd med det jeg visste fra før liker jeg fremdeles ikke parmesan.

7. Det er ikke under noen omstendighet mulig å forestille seg hvor stor Peterskirken er innvendig.

8. Munkene som ga sitt navn til kaffedrikken cappucino, kapusiner-munkene, har i krypten i sin hovedkirke Chiesa San Maria Immaculata Concezione dandert knoklene til 4000 ordensbrødre til vakre dekorasjoner og kunstverk; lamper, utsmykninger og annet. I tillegg er noen heldige plassert der (mer eller mindre mummifisert) i sin helhet kledd i munkekappe.

9. Det er genialt å plassere bokhandler i t-banenedganger som ikke lenger er i bruk.

10. Fumicino er en grei flyplass. Ciampino er en møkkaflyplass.

11.Selv om pave Benedikt 16. hylles og tiljubles som en rockestjerne når han opptrer i Peterskirken, er det langt igjen før man finner like mye suvenirer, stæsj og effekter med Benedikt-motiv som med Johannes Paul 2.-motiv i Roma, spesielt i Vatikanet. Et lykkelig kompromiss var en kaffekopp vi kjøpte, der motivet var kardinal Ratzinger som hilste på paps Johannes Paul. På den annen side er liksom Benny 16. "vår" pave nå, siden vi fikk vært med på ukentlig audiens med ham i Storstua. Sammen med noen tusen andre.

11b. Det er endeløse køer foran inngangen til Vatikanmuseet, og den tiden du eventuelt tilbringer i den kan du like gjerne bruke i et av de mange andre spektakulære museene i Roma.

11c. For eksempel Galleria Nazionale d'Arte Moderna eller Galleria de Palazzo Barberini. Det er alltid stas å se bilder man kjenner fra bøker, hengende på veggen foran deg. Som f.eks. Holbeins Henrik 8.-portrett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar