torsdag 4. oktober 2007

Krakow

Kort rapport fra noen dager i Krakow:

1. Nydelig by, flott bysentrum med velholdte historiske bygninger. Slik det gjerne er de stedene turistene drar litt penger med seg. Men Stare Miasto (gamlebyen) er, lik Praha, oversiktlig, spennende og sjarmerende. Det store torget som utgjør det naturlige sentrum er aldri kjedelig og tomt. Alltid masse folk, gateartister, uterestauranter, mye å se på.

2. Utrolig billig mat. Du kan trygt velge de dyreste restaurantene og spise det beste de har. Glimrende service, og selv på steder som det kjente restaurant Wentzl på torget kommer ikke hovedretten over 130 kroner.

3. Mengder av gode bokhandler, men ikke alle har avdeling for engelske bøker. Fler-etasjes-magasinet Empik på torget har også to etasjer med musikk. Helt nye utgivelser koster ca 120 kroner (ca 60 zloty) men også mengder av billig musikk og filmer.

4. Lett å gjøre utflukter. Mange arrangerer turer til Auschwitz med guiding, og uansett hva du tror du har lyst til eller synes er ubehagelig SKAL du reise til Auschwitz. At noen norske skoler ikke legger til rette for at elevene kan reise dit, og at de må gjøre det i ferien, er patetisk. For at barn og ungdom skal vokse opp til anstendige mennesker som har et snev av erkjennelse for rett og galt., SKAL de se Auschwitz. Og det skal du også.

5. Men det er lett å kjøpe utflukter til alt annet også, og er du skral til beins kan du bli kjørt rundt i byen i el-bil eller hestedrosje.

6. Den jødiske bydelen Kazimierz er mer rufsete, men også mer ekte og frodig enn det gamle sentrum. Vi spiste sefardisk karpe på restaurant Ariel, der etter sigende Stephen Spielberg falt i staver over maten og atmosfæren da han bodde i Krakow under innspillingen av Schindlers liste. Schindlers fabrikk ligger i Kazimierz, og er (blir?) museum, uten at vi var der. Vi gikk litt på måfå og kom til en fabrikk, men neppe den.

7. Det gamle kongeslottet ligger på Wavel hill. Mye flott, men du betaler separat for å se "state rooms", de private kongelige gemakker, og våpensamlingen. SIden alt også åpnet til forskjellige tider, var det litt tungvint. Vi ville se alt når det passet oss, men fikk sett skattekammeret, våpensamlingen og de forskjellige state rooms. Fikk litt følelsen av at disse var møblert litt tilfeldig med møbler og gjenstander som hørte til på slottet,men de var selvsagt fantastisk fornemme, spesielt den store tronsalen, der taket er dekorert med 30 figurhoder.

8. Vi gikk også tilfeldig inn i noen kirker (fransiskanernes og dominikanernes) på kvelden og fikk en dose stillhet, messe, røkelse og musikk. Aldeles gratis, og så føles det fint å tenne noen lys for noe(n) for deg selv. Selv om vi følte oss litt teite som ikke visste hvordan man ba, korset seg med vievann eller knelte for alteret tror jeg ikke noen var støtt over at vi var der. Hadde den kongelige norske protestantiske kirke fungert så fleksibelt og raust hadde kanskje besøket tatt seg opp.
I tillegg var vi på en kammerkonsert i St. Peter og St. Paulus-kirken (jesuittene), med noen saftige svisker, spilt utmerket og virituost om enn litt for fort. Morsom gubbe blant de relativt få publikummerne huffet seg fært over at noen klappet mellom satsene i enkelte verk. Jada, du forfengelige mann. Vi skjønner at du er en sofistikert konsertgjenger, men la dem nå klappe.

Og enda er det flere vers men jeg kan ikke flere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar