søndag 30. juli 2006

Det ble ikke plass på postkortet, men altså....

Etter å ha tilbrakt en uke på Bornholm og tre dager i Køben, har jeg noen bemerkninger og tips:

1. På Bornholm trenger man kontanter. Ellers i verden kommer man langt med Visa, fra Timbuktu til Ulan Bator, men på Bornholm er det "Dankort" eller kontanter. Jeg aner ikke hvorfor, men håper at så mange turister klager på dette så det en gang blir mulig å betale keramikken og de røkte sildene med kort der også. Inntil videre, ta ut ekstra cash der det er mulig. Selvsagt minibanker i byene, men selv ikke alle dagligvarekjedebutikker lar det betale med kort.

2. Skal du til Bholm med barn, kjøp den såkalte "Børnebilletten". koster ca. 900 spenn og gir gratis inngang for to voksne og tre barn på mange av de beste tilbudene for barn, bl. a. Badeland ("Joboland"), Middelaldercenteret, en gratis film på Rønne kino, rabatter på flere restauranter og en del mer. Har du tre barn med deg har du spart inn pengene etter tre utflukter.

3. Det er mulig å klare seg uten bil, men det går mye tid til å vente på og kjøre buss. Øya er ideell for sykling, men da skal man være innstilt på å sykle også.

4. Dra på Hammershus, Nord-Europas største festningsruin. Gjerne idet sola går ned.

5. Dra på silderøkeri. Kommer du før 10-11 om formiddagen, kan du se din egen sild bli røkt.

5b. Dra på butikken "Tiger" i Rønne. En slags mega-Nille, men med nyttige og retro-stilige ting til kun 10 eller 20 kroner, samt noen ytterst få ting til 50 eller 100. Skulle jeg utstyrt et kjøkken nå, ville jeg kjøpt alt der. (Kjeden finnes også på fastlandet, tilsammen 50 i hele Danmark. )

5c. Dra på "Bolschemakeriet" i Svaneke og se gammeldags sukkertøy bli laget på den gammeldagse måten.

6. På sørspissen er den berømte sandstranden Dueodde, milevis med den fineste puddersand - men også milevis med folk. Kjører du kystveien rundt øya passerer du masse andre badestrender, greit skiltet, like varmt i vannet og mindre befolket. Det er stas å se Due odde og gå opp i utkikkstårnet, men ikke noe must hva bading angår.

7. Kjøp brød hos baker og ikke i matbutikk.

8. Se ett eller flere av kongeslottene i Danmark. Fredriksborg (en times biltur nordøst for Kbhvn) er noe av det gjeveste. Fredrik II kjøpte det av Herluf Trolle på begynnelsen av 1500-tallet, men det ble utvidet betydelig av hans sønn Christian IV. For oss er Fredrik II stas fordi han grunnla Fredrikstad, og Christian IV Oslo. Så de er liksom våre konger. I år er det en flott utstilling om Chr IV som barn på slottet, der unga kan trekke i flotte renessanseklær og rustninger og bli fotografert av foreldrene under en kongelig baldakin. Ellers en strålende uttilling med glimrende omvisning for barn og mulighet til å skrive og tegne med fjærpenn og blekk.

Forøvrig (hva angår Bornholm) vil jeg på det varmeste anbefale butikken til vår vert, "Den Økologiske Købmand", en velutstyrt, billig økobutikk der man får alt fra øko-øl til øko-shampoo. Vi bodde forøvrig i sommerhuset i samme bygg som butikken. (Dette er i Hasle, rett nord for Rønne.)

Såh! Oppdatering fullført. Neste stopp: Sommerhuset i Homborsund.

Makreller, kom til meg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar