"It is one of the terrible ironies of political life in America that there are social problems that could be dealt with, where the basic research has been done and the techniques of solution has been demonstrated, but where there is no political force strong enough to enforce progress."
Dette er et utsagn om fattigdom i USA i dag som det er relativt godt belegg for. Det interessante er at det ikke er skrevet i dag. Det er skrevet i 1962, og er tatt fra en fantastisk bok av Michael Harrington, "The Other America".
Den ble referert i en annen bok jeg leste nylig, som en "klassiker" som ennå er aktuell. Den er virkelig ikke bare "ennå" aktuell, for jeg blir hele tiden (og nå er jeg halvveis) overrasket over at betraktningene og beskrivelsene av amerikansk fattigdom, dens grunner og dens resultater, kunne akkurat like gjerne vært skrevet i dag. Hvis jeg hadde begynt å lese uten å vite at boka var 46 år gammel, hadde det tatt lang tid før jeg fant noen anakronismer eller foreldede tanker.
Poenget til Harrington er at de fattige i USA er en "usynlig" verden. Både for politikere og middel- og overklasse tilhører de en annen verden, et annet Amerika som ikke bare er stigmatisert men også usynliggjort. De er utstøtt, fremmedgjort og deres lave status er like konstant og urokkelig som det faktum at de aldri vil kunne bevege seg oppover fra den lave statusen.
Med sosiologiske briller beskriver Harrington hvordan for eksempel landarbeidere og bønder blir drevet fra jorda si av store selskaper for å havne i store byer der de verken har kompetanse som er etterspurt eller muligheter til å forbedre sin egen situasjon. Han viser de forskjellige mekanismene som gjør at generasjon etter generasjon av fattige forblir fattige, syke, utstøtt og arbeidsløse. Han beskriver forskjellige "fattigheter", fattige befolkningsgrupper som er låst i sitt miljø og sin håpløshet. Det er bare når han omtaler svarte som "Negroes" at man merker at dette kanskje ikke er skrevet i år, for det hadde ikke vært PC nok. Men det er overhodet ikke noe nedlatende eller tilnærmet rasistisk i hans fremstilling av de fattige svarte. At amerikanere med en annen hudfarge enn hvit er overrepresentert blant fattige, spesielt i byer, vil jeg tro er et faktum, men litt nærlesing av denne tabellen gir nøyaktig svar på det.
Så vidt jeg kan begripe, har antallet under fattigdomsgrensen ikke sunket spesielt mye siden Harringtons tid. Hvertfall siden ca. 1970 har tallet vært relativt konstant, noe vi ser i denne grafen:
(Hentet fra Wikipedia.)
Og her er det markert hvilke perioder landet har vært i resesjon. Det vil være interessant å se hvordan årene fra 2008 og fremover ser ut på en slik graf.
"The Other America" er en utrolig tankevekkende og vekkende bok. Både fordi den er skrevet i et lettflytende og godt språk men også fordi man aldri får følelsen av å lese en 46 år gammel forskningsrapport, men heller en beskrivelse av samfunnet slik det er i dag.
På Amazon kan du kjøpe den brukt for ned til 1.40 $, og det er den verdt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar